Creëer een positief veiligheidsklimaat in jouw organisatie

by Sara Bossers

Als redacteur HSE en preventieadviseur niveau I in opleiding ben ik geboeid door wat er reilt en zeilt binnen het vakdomein ‘arbeidsveiligheid’. Vooral de vraag “Hoe zet je de overload aan theorie om in de praktijk?” interesseert me. De unieke tweedaagse cursus ‘Creëer een positief veiligheidsklimaat in uw organisatie’ focust zich voornamelijk op dit laatste door praktische handvaten aan te reiken voor preventiemedewerkers en werkgevers uit elke sector.

De eerste dag wordt er dieper ingegaan op de veiligheidsprincipes, veiligheidsmanagement en veiligheidscultuur. Zo leer je onder meer goede KPI’s op te stellen en voer je in groep een cognitieve incidentanalyse uit. Er worden ook voorbeelden gegeven van hoe je de veiligheidscultuur binnen je organisatie kunt meten. De tweede dag draait meer om hoe je gedrag kan beïnvloeden om uiteindelijk veilig gedrag bij je werknemers te bekomen.

De spreker deelt eigen ervaringen en voorbeelden van goede praktijken. Er is ook voldoende ruimte voor eigen inbreng. De cursisten kunnen persoonlijke problemen binnen hun onderneming op vlak van arbeidsveiligheid voorleggen. Samen wordt er naar een oplossing gezocht. Uiteindelijk gaat elke cursist naar huis met een rugzak vol nieuwe inspiratie en ideeën.

Er wordt ook veel gebruik gemaakt van beeldmateriaal. Door te visualiseren kan veiligheid bespreekbaar gemaakt worden. Zo start de spreker bijvoorbeeld met het tonen van enkele schokkende video’s. Hieruit leren we dat je als preventiemedewerker schokkende beelden kan tonen aan de werknemers in een toolbox om hen te sensibiliseren. Wist je al dat deze beelden dan ook meteen gevolgd moeten worden door het tonen van het goede, veilige gedrag? Alleen op die manier kan men een goede veiligheidscultuur op lange termijn bekomen.

Het resultaat van deze opleiding? Je kunt een programma opzetten om de betrokkenheid van werknemers te verhogen op vlak van veiligheid en je creëert een positief veiligheidsklimaat in uw organisatie. De cursus bevat alle aspecten om je werknemers warm te krijgen voor de veiligheid op de werkvloer.

In deze interactieve tweedaagse opleiding leer je alle do’s-and-don’ts om de veiligheidscultuur in jouw onderneming naar een hoger niveau te tillen.  

Sara Bossers

 

 

 

 

 

 

Wil je meer te weten komen? Volg dan de opleiding ‘Creëer een positief veiligheidsklimaat in uw organisatie‘. Wil je alles over veiligheidsgedrag en veiligheidscultuur leren, volg dan de opleiding ‘Brain Based Safety‘. Wens je alles te weten te komen over de nieuwe norm voor welzijn en gezondheid, volg dan de opleiding ‘De ISO 45001:201(8) opzetten en invoeren‘. Wil je alles te weten te komen over de ISO 45001? Neem dan een kijkje op ‘Veranker en borg uw veiligheidscultuur conform ISO 45001‘.

 

 

Lees ook