“Salesmanager is een ander vak dan verkoper”

by Marleen De Greef

Bij HVAC-specialist Nortek staat Wim Ros sinds kort aan het hoofd van een salesteam met 14 mensen. Hij volgde de opleiding Salesmanagement van A tot Z. En past de principes elke dag toe.

 

Wim Ros: “Ik heb een lange achtergrond als verkoper, en viel tot nu toe vooral terug op mijn technische kennis en bagage. Maar omdat ik gaandeweg merkte dat ik organisatorisch ook heel wat kwaliteiten had, zette ik de stap naar salesmanager.”

Aan het woord is Wim Ros, die meteen na zijn promotie geconfronteerd werd met de realiteit: “Salesmanager is een ander vak dan verkoper. Ik pakte de dingen aan met buikgevoel en kon hier alleen op vertrouwen. En dus wist ik ook absoluut niet of ik wel de juiste prioriteiten legde en niets over het hoofd zag. Daarom schreef ik me in voor de opleiding Salesmanagement van A tot Z.

 

Wat heb je écht bijgeleerd in de opleiding ‘Salesmanagement van A tot Z’?

Wim Ros:“In één woord: communiceren. Niet dat ik niet praatte met mijn mensen. Maar ik slaagde er niet altijd in om écht een boodschap over te brengen. De tips van trainer Jean-Pierre Van Goethem hebben me geholpen om SMART te communiceren en om me aan te passen aan de context.

 

‘Als salesmanager ben je drie personen tegelijk: leider, coach en manager. En die vragen alledrie om een andere communicatiestijl.’

Wim Ros

 

Ik ben me ook bewuster geworden van wat mijn plaats in het bedrijf eigenlijk is. Als manager moet je minstens de helft van je tijd doorbrengen met en tussen je mensen. Dat is niet altijd evident in een rol die ook best wat administratie en andere taken met zich meebrengt. Maar tijdens de opleiding heb ik geleerd hoe ik die prioriteiten duidelijk kan afbakenen.”

 

Pas je de nieuwigheden ook al toe in de praktijk?

Wim Ros: “Absoluut. Ik denk dat ik de eerste avond na de training al aan mijn fieldcoaching-model ben gaan schrijven. De voorbeelden uit de cursus waren een geweldige houvast die me geholpen hebben om een traject uit te stippelen dat goed werkt in mijn team. Natuurlijk was dat bij de start wat onwennig omdat ik nooit eerder op die manier te werk gegaan was. Maar snel zagen mijn teamleden dat ik op het terrein hun positieve coach ben, en niet hun controlerende manager. Nu staan ze veel meer open voor feedback en wordt het bijvoorbeeld ook veel duidelijker welke skills nog extra training vragen. Komaf maken met buikgevoel dus, opnieuw.”

 

Waarom raad je deze opleiding aan bij andere salesmanagers?

Wim Ros:“Naast de versterking van jezelf in je rol als salesmanager, zie je ook heel snel de positieve impact op je team. Zij kunnen sneller en gerichter groeien en nieuwe rollen op zich nemen, omdat ik het team duidelijker in handen heb. Ik merk dat trouwens ook aan de steun die ik krijg bij de beslissingen die ik neem. Omdat ze beter onderbouwd zijn, is het draagvlak veel groter.”

 

Wim RosWim Ros is Sales Manager Benelux bij Nortek Global HVAC Belgium nv. Hij volgde de Kluwer-opleiding Sales Management van A tot Z.

 

 

 

 

 

 

Interesse?

Wil je ook een stevig fundament leggen voor een succesvolle salesmanagement carrière? Bekijk dan zeker de achtdaagse opleiding Sales Management van A tot Z.  Je komt nog meer te weten over de visie en de aanpak van deze training in het interview met trainer Jean-Pierre Van Goethem 'Moet een goede salesmanager kunnen verkopen?'. Bekijk zeker ook de video in het artikel waarin Jean-Pierre Van Goethem de link legt met de dagelijkse praktijk en uitdagingen van een salesmanager.

 

Lees ook