PR, met de R van Reach

by Gert Asselman

Hoe zorg je voor meer bereik? Hoe krijg je een bredere aandacht voor je bedrijfsverhalen dan louter via media coverage? Het PESO-model is een prima hulpmiddel, vertelt Gert Asselman van Outsource Communications.

Bouwen aan Reputatie

“The Fourth Industrial Revolution starts with one very important point: trust”, dat is althans de mening van Marc Benioff. En wie zijn wij om de CEO en stichter van Salesforce.com tegen te spreken? Niet in het minst omdat het heel wat perspectieven opent voor ons vak — Public Relations — en reputatiemanagement.

Ik vertaal ‘trust’ daarbij graag wat vrijer. In plaats van ‘vertrouwen’, kies ik voor ‘geloofwaardigheid’: de reputatie hebben om niet alleen te zeggen wat je doet maar vooral te doen wat je zegt. En dat in alle openheid. Want dat is wat mensen vandaag verwachten van bedrijven. Begrippen als eerlijk, zinvol en duurzaam halen het steeds vaker van de drang naar perfectie.

Een zekere professionele nederigheid lijkt gepast en vindt ook zijn weg naar het marketingdepartement. Zo ruilen we de term ‘thought leadership’ stilaan in voor een meer bescheiden objectief, dat van ‘trusted authority’. Een duurzame reputatie bouw je immers op basis van je realisaties, niet je beloften. Steeds meer bedrijven schroeven hun ambities in die zin bij. De focus ligt op kennis, ervaringen en inzichten delen. Daarbij voert niet marketing het hoge woord, maar de klanten en de medewerkers zelf. En dat is vertrouwd terrein voor PR-professionals.

Bouwen aan Reach

Veel bedrijven maken ingenieuze producten, bedenken innovatieve oplossingen of mogen prat gaan op een uitstekende service. Ze hebben een hart voor hun medewerkers, klanten en wijde omgeving en doen er alles aan om op een duurzame manier werkgelegenheid en meerwaarde te creëren. Weinig bedrijven weten dat evenwel in het voordeel van hun reputatie te benutten.

PR-mensen gaan daar al van vanouds mee aan de slag. Traditioneel tekenen we al die verhalen op en versnijden ze vervolgens op maat van de media. Interviews, persberichten, opiniebijdragen en het occasionele persevent zijn daarbij de belangrijkste ‘dragers’. En het levert organisaties en hun realisaties aardig wat positieve media-aandacht op.

Einde verhaal? Niet meteen. We hebben vandaag heel wat extra opties om op dat bereik voort te bouwen. PR is immers meer dan Press Relations. Wij werken aan Public Relations, op basis van het PESO-model.

PESO staat voor Paid, Earned, Shared en Owned media. Dat zijn overkoepelende termen voor wat in grote lijnen kan worden gezien als online bereik via respectievelijk advertising, publiciteit, social media en de eigen communicatiekanalen. Een eigentijdse PR-campagne maakt er handig gebruik van om het bereik van mediacoverage op te drijven.

Stel: je bedrijf heeft een nieuwe CEO aangesteld. De Tijd had een exclusief gesprek met haar en dat leverde een mooi portret op in de weekendkrant. Dat is op zich een bijzonder mooi (Earned) resultaat, maar daar hoeft het vandaag niet bij te blijven. Met de hulp van wat online advertising (Paid), social media (Shared) en de eigen communicatiekanalen (Owned) kan je dat bereik verder opdrijven.

bcbbsnb

(caption: Outsource Communications)

 

 

 

 

Bijvoorbeeld door het artikel door te plaatsen op de eigen communicatiekanalen. Je zou het zelfs kunnen aankopen en integraal overnemen op de eigen website. Je kan er dan extra trafiek naar leiden door de pagina te delen op sociale media en er actief (betalend) te promoten. En uiteraard kan je er ook naar verwijzen in de eerstvolgende nieuwsbrief of mailing.

 

 

Meer weten?

Wil je meer leren over PR en corporate communication? Volg dan de 4-daagse opleiding ‘Communicatiemanagement: The next step’ en groei in uw functie als communicatieprofessional. Wil je graag een overzicht van al onze opleidingen bedrijfscommunicatie? Neem dan een kijkje op deze pagina. Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? Kies dan voor een opleiding op maat van uw bedrijf en sector. Voor meer informatie, contacteer info.opleidingen@wolterskluwer.com

 

Lees ook