Netwerken, hoe doe ik dat?

by Tomek Joos

Het einde van het jaar nadert en dat betekent traditioneel veel eindejaars- of nieuwjaarsrecepties. Naast een gezellige babbel zijn deze recepties ook erg handig om nieuwe contacten te leggen met andere ondernemers. Netwerken is echter niet zo evident als het lijkt en daarom geven we je 5 tips om te netwerken tijdens de komende periode.

 

          1. Netwerken begint online

Een groot deel van het netwerken gebeurt niet meer met een drankje in de hand maar via de computer of smartphone. Met één simpele muisklik voeg je contacten toe op sociale netwerken zoals Facebook en LinkedIn, heel wat minder moeite dan in ‘het echte leven’ dus. Het is wel belangrijk dat je ook deze online contacten onderhoudt en dus actief blijft op sociale media. Hoe vaker je contacten je naam voorbij zien komen, hoe sneller ze je zullen onthouden.

 

          2. Overdrijf niet

Wanneer je naar events gaat om te netwerken, is het natuurlijk niet de bedoeling om aan iedere aanwezige je verhaal te vertellen. Kwaliteit gaat hierbij steeds boven kwantiteit; ga voor een aantal waardevolle gesprekken en geen 50 vluchtige kennismakingen. Het belangrijkste is nog steeds dat je iemand zijn business en noden goed begrijpt en omgekeerd, zodat beide partijen later voordeel uit de ontmoeting kunnen halen.

 

          3. Doe wat je belooft

Veel beginnende netwerkers maken de kapitale fout door de dag nadien hun nieuwe contacten meteen te contacteren via e-mail of telefoon. Omdat dit snel overkomt als een ‘ik wil jou iets verkopen’-gesprek doe je dit beter niet. Sprak je af om contact op te nemen over een bepaald onderwerp, doe dit dan uiteraard wel. Niets is immers zo vervelend als wachten op een beloofd telefoontje of e-mail.

 

          4. Laat geen kansen liggen

Soms brengen anderen je in contact met bepaalde personen. Aarzel dan niet om hier op in te gaan want dit brengt mogelijk interessante opportuniteiten met zich mee. In het ergste geval heb je er zelf niets aan maar dan hou je er tenminste nog een behulpzaam imago aan over. Onthoud wel dat zelf contact opnemen altijd de beste manier is.

 

          5. Last but not least, of toch niet?

Een heel belangrijke tip als je wil netwerken op events: kom op tijd. Het is veel makkelijker om mensen aan te spreken als er nog niet veel volk is. Je hebt de kans om met de organisatoren kennis te maken en je kan sneller personen betrekken bij het gesprek. Zeker bij drukbezette of moeilijk bereikbare personen is vroeg op de avond een goed moment om ze toch te benaderen.

 

Zin in meer?

Wil jij van je relaties ook persoonlijke of zakelijke successen maken maar weet je niet hoe te beginnen? Netwerken is een enorm nuttige vaardigheid als ondernemer, maar niet iedereen heeft dit meteen onder de knie. Ontdek via onze opleiding ‘Doelgericht en duurzaam netwerken’ alle kneepjes van het vak.

 

Bron: Geertconard.blogspot.com

Lees ook