Blockchain: een nieuw model voor IT

by Elke De Wit

De belangrijkste opkomende technologie voor een onderneming – en dus ook voor de it-afdeling– is niet big data, artificiële intelligentie, robotica of de cloud. Nee, het is blockchain.

 

De digitale revolutie zorgt voor een nieuw en radicaal verschillend platform voor bedrijven en andere instellingen dat ons doorheen de volgende kwarteeuw van menselijke vooruitgang kan leiden. Centraal daarin staat de grootste IT-innovatie in een generatie. Het is blockchain: de technologie die aan de basis ligt van de digitale munt bitcoin.

De afgelopen decennia hebben we het internet van informatie gehad. Met blockchain krijgen we het internet van waarde. Als dusdanig heeft dat het potentieel om talloze nieuwe toepassingen en tot nog toe niet-verwezenlijkte mogelijkheden te benutten die de komende 25 jaar alles zouden kunnen veranderen.

 

Een wereldwijde database

Wat is blockchain nu eigenlijk? Het is een niet-corrumpeerbaar digitaal grootboek van economische transacties die zo kunnen worden geprogrammeerd dat ze niet alleen financiële transacties opslaan, maar zo goed als alles wat van waarde en belang is voor de mensheid: geboorte- en overlijdensaktes, huwelijksaktes, eigendomsaktes en -titels, onderwijsdiploma’s, financiële rekeningen, medische procedures, verzekeringsclaims, stemmen, transacties tussen slimme voorwerpen en alles wat er verder nog in code kan worden uitgedrukt. In dit grootboek staat de waarheid omdat de massale samenwerking het voortdurend in overeenstemming brengt.


Kansen en uitdagingen voor de CIO

Net als andere grote innovaties, zoals de pc, het web, mobiliteit en het sociale web, beginnen blockchainexperimenten vaak buiten de IT-functie. Bedachtzame CIO’s moeten dit positief bekijken, want elk bedrijf zal een blockchainbedrijf worden en elke bedrijfsleider moet de kansen om te transformeren onderzoeken.

Het probleem is dat IT-uitdagingen ook uitdagingen voor de onderneming zijn.

  • Bedrijven moeten een geïntegreerde ondernemingsarchitectuur hebben om één enkele versie van de waarheid te hebben en de kracht van blockchains aan te boren.
  • Ze moeten veiligheidsnormen en -systemen hebben die hen beschermen tegen slechte spelers.
  • Ze moeten reservecapaciteiten hebben om de continuïteit van het bedrijf te verzekeren.
  • Ze moeten een ondernemingsstrategie hebben voor de volgende generatie van blockchainsamenwerkingstools en systemen om over de bedrijfsgrenzen heen te gaan.
  • Ze moeten de grootste IT-talenten in huis hebben om de vele complexiteiten aan te kunnen die nodig zijn om een blockchainbedrijf te worden.

 

Hoe kan een CIO eraan beginnen? Hier vind je enkele suggesties:

  • Persoonlijk gebruik van deze technologie is een eerste voorwaarde voor begrip. Download een digitale portefeuille op je mobiele telefoon en koop iets met digitale munten.
  • Onderneem stappen om ervoor te zorgen dat je geïnformeerd bent over de blockchainrevolutie.
  • Neem een paar goede blockchain IT-talenten in dienst of school mensen uit je eigen bedrijf om. Zo kan je van start gaan.
  • Begin met een blockchainarchitectuurproject van de volgende generatie. Elk bedrijf zal een doelarchitectuur en een migratiestrategie nodig hebben zodat nieuwe investeringen bijdragen tot een gewenste toekomst, in plaats van verder te gaan zoals in het verleden.
  • Lanceer een pilootproject waarbij je bedrijf kan leren, ervaring kan opdoen en aanvankelijke successen kan boeken. Denk groot, maar begin klein.

Begin ook snel. De kans is groot dat het tweede tijdperk van het internet veel vlugger zal plaatsvinden dan het eerste, omdat een heleboel van de technologische voorwaarden al aanwezig zijn.

 

Zin in meer?

Blockchain en cryptocurrencies zijn de nieuwste hype in tech land. Hoe disruptief zijn deze nieuwe technologieën en welke invloed hebben ze op onze hedendaagse industrieën? Ontdek het allemaal in deze webinar!

 

Bron: www.computerweekly.com

Lees ook