8 tips om je projectdoelstellingen te behalen

by Elke De Wit

Als project manager, volg je dagelijks je projecten op de voet. Elk project is anders, telkens moet je rekening houden met verschillende interne en externe factoren. Toch kan je met enkele handige tips telkens een stapje voor zijn.

 

Tip 1: Bekijk zorgvuldig de details en doelstellingen

Voor je met een project start, ga je best na of het de nodige steun heeft van alle investeerders. Onderzoek hun verwachtingen en hun interesse in het project en baken de grenzen van je project duidelijk af. Een marketingstrategie kan handig zijn om je budget in het oog te houden, de functionaliteit van het product na te gaan en te verzekeren dat er aan alle regels voldaan is.

 

Tip 2: Analyseer de project– en teamnoden

Om de slaagkansen van je project te verhogen verzamel je best een sterk en capabel project team.Dat team bestaat best uit leden die goed kunnen samenwerken en hun individuele skills en expertise op elkaar kunnen afstemmen. Als project manager ben je verantwoordelijk voor het overzicht van alles wat gebeurt binnen het project. Zo weten groepsleden duidelijk wat er van hen verwacht wordt.

 

Tip 3: Denk aan deze vier pijlers

Weet wat jouw project precies inhoudt en hou daarbij steeds de vier pijlers van een project in gedachten: initialisatie, planning, executie en afsluiting. Evalueer elke stap nauwkeurig, verzeker dat alle betrokken elementen voldoen aan de projecteisen en dat elk project rekening houdt met de verwachtingen van de klant. Deze pijlers kunnen jou helpen bij het tijdig spotten van projectrisico’s en stellen jou instaat om eventuele afwijkingen te vermijden.

 

Tip 4: Behoud een open communicatie

Bij elk project met meerdere teamleden, is een goeie communicatie heel belangrijk. Maak daarom als project manager tussentijdse rapporten op met alle vorderingen.

 

Tip 5: Meet en monitor performance

Meet en monitor geregeld prestaties en hou deze zorgvuldig bij. Een project manager weet hoe het gesteld is met de doelmatigheid, de kwaliteit en de tijd die er op het project wordt besteed. Zo houdt hij of zij een overzicht op de kosten en het beschikbare budget.

 

Tip 6: Houd de informatie up-to-date

Het is belangrijk om mogelijke afwijkingen van het traject te verhelpen. Er kunnen steeds veranderingen optreden tijdens je project, maar het is belangrijk dat de initieel afgesproken scope niet overschreden wordt. Stuur de projectdetails bij waar nodig, hou ze up-to-date en stuur de aangepaste documenten door naar alle investeerders zodat zij ook op de hoogte zijn.

 

Tip 7: Evalueer de risico’s

Een projectrisico is een onverwachte gebeurtenis die een nefaste invloed heeft op (één van) de projectdoelstellingen. Dit gebeurt in elke business. Om hierop gepast te reageren, identificeer je de risico’s voor ze zich kunnen voordoen. Dit heet risk management en is van groot belang voor het slagen van je project.

 

Tip 8: Test elk resultaat

In de loop van het project test je elk tussentijds resultaat zorgvuldig. Hoe meer tussentijdse resultaten om te testen, hoe nauwkeuriger de operationele efficiëntie en hoe beter het eindproduct. Van zodra het laatste prototype aan alle verwachtingen voldoet, is je klant tevreden en heb jij je werk gedaan.

 

Zin in meer?

Met tips kom je al ver, maar misschien niet ver genoeg. Heb je de indruk dat je nog advies kan gebruiken? Win aan zelfzekerheid met ons ruim aanbod aan opleidingen in Projectmanagement waarin de opleiding ‘Projectmanagement van A tot Z’ zeker aan te raden is. Wil je je graag verder verdiepen? Schrijf je dan zeker in voor onze Masterclass.

 

Bron: Project-management.com

Lees ook