7 praktische tricks voor een optimaal gebruik van Slack

by Elke De Wit

Slack, je hebt er ongetwijfeld al van gehoord. Sinds de intrede van dit zakelijke chatplatform verloopt de interne communicatie in veel bedrijven een pak soepeler. Maar niet alle gebruikers halen het volledige potentieel uit de tool. We sommen 7 handige tips op voor een efficiënter gebruik van het platform.

1. Integreer apps

Een handig snufje van Slack is het feit dat je allerlei apps kan integreren in deze online communicatietool. Zo kan je naast het gebruik van de centrale chatfunctie verschillende andere diensten checken via de tool. Maak van Slack bijvoorbeeld een mailclient via Astrobot. Of automatiseer bepaalde acties met If This Then That (IFTTT).

 

2. Snelle navigatie

Via de navigatie in de linkerkolom kan je gemakkelijk een kanaal opsporen. Maar zodra je op meerdere kanalen geabonneerd bent, kan die navigatie al snel een warboel worden. Met de sneltoets Ctrl+K schakel je eenvoudig over naar een kanaal naar keuze.

Wil je een privégesprek starten? Tik dan de naam van de persoon in waarmee je wil chatten. Voor een overzicht van al je privéberichten gebruik je Ctrl+Shift+K.

 

3. Slim zoeken

Snel een berichtje terugvinden doe je door specifieke parameters te gebruiken tijdens het zoeken. Klik daarvoor rechtsboven op het zoekvenster en gebruik prefixen zoals (kanaal) of during: (tijdsduur). Voor een overzicht van alle parameters, klik hier.

 

4. Pin berichten vast

Belangrijke documenten, contactgegevens of andere belangrijke berichten kan je bewaren zodat je ze achteraf gemakkelijk terugvindt. Dat doe je door op het sterretje naast een bericht te klikken. Ook kanalen en bestanden kan je op die manier vastpinnen. Via het sterretje rechtsboven krijg je nadien een overzicht van je bewaarde gegevens.

 

5. Stel herinnering in

Heb je op het moment dat je een bericht ontvangt geen tijd om te antwoorden? Of wil je even nadenken over hoe je je antwoord formuleert? Stel dan een herinnering in, zodat je op een later tijdstip door Slack herinnerd wordt aan het bericht. Klik daarvoor op de drie puntjes naast een bericht. In het snelmenu klik je op ‘Remind me about this’ en vervolgens selecteer je het gewenste tijdstip.

 

6. Minimalistische interface

Slack heeft gekozen voor een strakke interface, zonder al te veel onnodige opsmuk. Mag het nog wat strakker? Gebruik dan Slacks compacte thema, waarbij er nog minder witruimte is tussen de berichten en alle profielfoto’s geëlimineerd worden. Open linksboven ‘Preferences’, selecteer het tabblad ‘Messages & Media’ en vink ‘Compact’ aan onder ‘Message Theme’.

 

7. Do not disturb

Wil je een tijdje niet gestoord worden? Dan kan je je meldingen snoozen via het alarmbelletje linksboven. Je kan ook specifieke kanalen dempen: open het kanaal, klik rechtsboven op het tandwiel en klik op ‘Mute’.

 

Zin in meer?

Wil jij Slack onder de knie krijgen en efficiënter communiceren met je collega’s? Volg dan onze Slack-workshop tijdens de Digital Tools Experience Day. Tijdens de workshop zetten we je op weg om zelf met Slack aan de slag te gaan binnen jouw team/organisatie.

 

Bron: www.smartbiz.be

 

Lees ook