3 tips om Skype optimaal te gebruiken

by Elke De Wit

Altijd bereikbaar om te chatten, bellen of voor een videogesprek: met Skype for Business (het vroegere Microsoft Lync) doorbreek je de grenzen van de vergaderzaal. Een groot voordeel, nu steeds meer organisaties kiezen voor een beleid waarin men plaats- en tijdsonafhankelijk kan werken. Toch zijn maar zelden alle mogelijkheden van de toepassing gekend. Met deze 3 tips haal je alles uit Skype voor bedrijven.

 

  1. Controleer je bereikbaarheid

Bij het opstarten van je computer zal ook Skype for Business zich automatisch aanmelden, zodat je onmiddellijk beschikbaar bent voor je contactpersonen. Dat is best handig, maar kan ook storend zijn wanneer je geconcentreerd wilt werken zonder onderbroken te worden door chataanvragen. Er zijn verschillende manieren om dit te vermijden. Zet bijvoorbeeld Skype for Business uit. Dat is effectief, maar zorgt er ook voor dat je zelf niemand meer kan contacteren via de tool. Handiger is om je beschikbaarheidsinformatie in te stellen op ‘Niet storen’. Hierdoor kan een collega jou niet bereiken. Stuurt hij je toch een bericht, dan krijgt hij onmiddellijk een boodschap terug dat je momenteel niet gestoord kan worden. Zelf kan je wel een gesprek starten. De ontvanger kan dan gewoon reageren op je bericht.

  • Klik onder je naam op je beschikbaarheid – kies ‘Niet storen’

 

  1. ‘Niet storen’, maar niet voor iedereen

Je wilt geconcentreerd werken, maar je directe collega waar je mee samenwerkt moet je wel kunnen bereiken. Ook dat kan als je ‘Niet storen’ inschakelt. Stel de privacyrelatie van je collega in op ‘Werkgroep’. Zo vormt hij een uitzondering op je status en kan hij je toch contacteren via chat-, bel- of videogesprek.

  • Rechtermuisklik op de naam van je collega – kies ‘Privacyrelatie wijzigen’ – klik op ‘Werkgroep’

 

  1. Meldingen voor statuswijziging

Je hebt een dringende vraag voor een collega, maar zijn Skype-profiel staat momenteel op ‘Afwezig’ of ‘Niet storen’. Je hoeft gelukkig niet de hele tijd je Skype-venster in de gaten te houden. Skype for Business kan je een melding sturen eens je collega terug beschikbaar is.

  • Rechtermuisklik op de naam van je collega – kies ‘Markeren voor meldingen voor statuswijzingen’

 

Met deze tips kan je snel aan de slag met Skype for Business. Werken waar en wanneer je wilt, zonder daarbij het contact te verliezen met de organisatie en je collega’s. Je bent altijd bereikbaar voor vragen, vergaderingen of een chatgesprek, zonder de controle over je werk te verliezen.

 

Zin in meer? 

Ontdek talloze superhandige, tijdbesparende online tools tijdens de ‘Digital Tools Experience Day’. Ook Skype for Business komt aan bod, toegelicht door spreker Bouke Van Kleef van AVK.

 

Bron: www.avk.nl 

Lees ook