Aanwerven in 24 uur: een goed idee?

by Audrey Van den Bempt

Bij de lancering van technologische tools wordt vaak met grote woorden een nieuwe toekomst voorspeld. Die belofte wordt echter zelden ingelost. Tot nu. Met een slimme combinatie van tools slaagt het bedrijf Shipt erin om in 24u nieuwe medewerkers te zoeken én aan te werven. Wordt dit een nieuwe trend? Werven we binnenkort letterlijk in 1-2-3 de juiste medewerker aan?

 

Shipt is een Amerikaans bedrijf dat boodschappen dezelfde dag nog thuis levert. Op 2 jaar tijd groeide Shipt uit tot een bedrijf met 250 fulltime medewerkers, aangeworven door 5 recruiters. Shipt haalt haar kracht uit snelle leveringen. Maar snelle leveringen vragen mankracht, en die moest snel gevonden worden.

Hun aanpak: een supersnelle aanwervingsprocedure door het slim inzetten van technologie.

 

De juiste tools voor de juiste aanpak

  • Flexibel solliciteren: Shipt maakte gebruik van HireVue On Demand. Het grote voordeel: kandidaten kunnen solliciteren wanneer ze willen. Geen gedoe met cv’s, sollicitatiebrieven of LinkedIn. De kandidaten beantwoorden een vijftal vragen in een video, beantwoorden enkele korte geschreven vragen en… klaar. Daarna maken de recruiters hun selectie. Flexibel en efficiënt.
  • Onboarding op maat: snel aanwerven is één ding, maar iedereen het juiste onthaal en de juiste opleidingen geven is een tweede. Ook hier kan technologie een belangrijke rol spelen. Shipt werkt zo met OnboardIQ, een platform dat alles automatiseert op basis van de kandidaat: administratie, opleiding, onboarding… Alles in één klap gestroomlijnd.
  • Snelle controle: Na een snelle selectie zou het zonde zijn tijd te verliezen met het natrekken van de geschiedenis van een kandidaat. Checkr doet in enkele kliks een grondige background check bij alle officiële instanties.

 

Een nieuwe trend?

Het klinkt heel Amerikaans, maar werven we binnenkort allemaal binnen 24 uur nieuwe medewerkers aan?
Het kan. Maar dat maakt het nog niet voor elk bedrijf geschikt. De nieuwe manier van rekruteren blijkt vooral populair voor snel in te vullen, flexibele jobs.

Dat betekent niet dat de technologie niet bruikbaar is voor hogere, fulltime functies. Al is 24 uur dan misschien wat kort door de bocht. Technologie kan wél een belangrijke rol spelen in het snel opsporen van talent en het efficiënter maken van de rekruteringsprocessen. Als ondersteuning van de recruiters, meer dan als vervanging. 24 uur? Misschien niet. Maar wie nog 3 weken doet over het aanwerven van medewerkers moet wel durven nadenken over efficiëntere processen en tools…

 

 Zin in meer?

Wil jij zo efficiënt mogelijk online rekruteren? Meer info krijg je tijdens de opleidingen ‘Rekruteren met social media: workshop’Efficiënt rekruteren met LinkedIn, Interviewtechnieken bij werving en selectie en Rekrutering en selectie: basisopleiding (met Federgon Certificaat).

 

Lees ook