What’s the big deal about big data?

by Elke De Wit

Ik heb op de ‘Thought Leader Conference / From social media to social business’ al heel wat interessante sprekers aan het woord gehoord over innovation and social media. Maar toch keek ik wel uit naar de presentatie over Big Data. Sinds vorig jaar is de term niet meer weg te denken uit de pers. Het wordt bestempeld als dé trend van 2014. Maar what’s the big deal about big data?

 

Big data, letterlijk vertaald staat voor ‘veel data‘.Social Media Elke De Wit En dat is het ook, maar tegelijkertijd staat het ook synoniem voor uitdagende en complexe data. Maar wat zorgt nu voor zo’n explosie aan data? Het internet, social media, mobile business? Een combinatie van alle drie. Overal laten we sporen na en dat hebben de bedrijven geweten.

 

Maar hoe begint u nu aan het big data verhaal?

Daar zit een vette kluif voor de IT-departementen. Eerst en vooral moet het bedrijf zelf klaar zijn om om te gaan met big data: kunnen we die data analyseren?  Daarnaast moeten volgende technologieën goed op elkaar zijn afgestemd: business intelligence, data mining en machine learning.

 

En wat kan marketing nu uiteindelijk met al die data?

De doelgroep leren kennen, doelgroepen beter definiëren en segmenteren, feedback over uw producten of services verzamelen, voorspellingen doen over toekomstige interesses … Kortom, marketing zal de mogelijkheid hebben om correlaties te leggen en zo beter voorspellingen te doen. Alleen is de uitdaging daar om de juiste vragen te stellen, om goed te definiëren wat we allemaal willen te weten komen.

 

En wat als Big Data Human Resources ontmoet?

Want ook uw werknemers laten sporen na: intranet, e-mails, professionele social media netwerken zoals LinkedIn, Twitter, … Gaan we – mits juiste analyses en juiste correlaties – een werknemer zijn of haar carrièrepad kunnen gaan voorspellen of uittekenen? Gaan we het potentieel van een werknemer kunnen inschatten? Of gaan we kunnen voorspellen of een sollicitant wel degelijk goed zal kunnen passen en presteren binnen het bedrijf?

 

Toch sta ik er allemaal een beetje sceptisch en schrikwekkend tegenover. Een ding is duidelijk: big data is watching you!

 

Kluwer Opleidingen organiseert in oktober ook een opleiding over ‘Big Data Fundamentals’. Meer info op  www.kluweropleidingen.be/bigdanb.

Lees ook